Syysmasennuksesta

Monille on tuttua pimeinä kuukausina mielen valtaava alakuloisuus. Mikään ei huvita, väsyttää ja voi olla vaikeaa tarttua toimeen. Kaikenlaista pitäisi tehdä, mutta mieluummin makaisi sohvalla peiton alla televisiota katsellen. Kotityöt saattavat jäädä tekemättä, ja rästitöitä kertyy. Kyse voi olla syysmasennuksesta tai kaamosmasennuksesta.

Oireet

Syysmasennus ilmenee masennustyyppisinä oireina kuten surullisuutena, ahdistuneisuutena, mielenkiinnottomuutena ja toivottomana olotilana. Saattaa väsyttää koko ajan, mutta samalla unensaanti voi vaikeutua. Liikkeelle on vaikeaa lähteä, lenkit ei huvita ja salikassi jää nurkkaan lojumaan käyttämättömänä. Samalla ruokahalu kasvaa ja varsinkin rasvainen ja hiilihydraattipitoinen ruoka houkuttelee. Liikunnan vähentymisestä ja ruokahalun kasvamisesta seuraa monesti painonnousua. Ihminen kuluttaa vähemmän ja syö enemmän, joten energia varastoituu rasvaksi. Tavallisesta masennuksesta ei kuitenkaan ole kysymys. Oireet ovat pahimmillaan iltapäivällä. Syysmasennukselle on tyypillistä, että oireet ilmenevät aina samaan aikaan vuodesta. Auringonvalon lisääntyessä oireet katoavat itsestään ilman erityistä hoitoa. Usein oireet ovat voimakkaimmillaan marraskuusta tammikuuhun. Helmi-maaliskuun aikana valoisuus on jo lisääntynyt sen verran, että oireet alkavat helpottaa. Syysmasennus pahenee, kun ikää tulee lisää. Oireet voivat myös kadota muutaman vuoden jälkeen kokonaan.

Kotihoito

Syysmasennuksen oireita voi helpottaa kotona valohoidolla. Kirkasvalolampuista on merkittävää hyötyä, jos niitä käyttää oikein. Valohoito on tehokkainta, jos lampun ääressä viettää joka päivä 30-60 minuuttia. On tärkeää pitää silmät auki. Saadun valon määrä riippuu olennaisesti lampun etäisyydestä, joten on tärkeää, että lamppu on riittävän lähellä. Tehokkainta hoito on aamuisin. Mitä aikaisemmin, sen enemmän tehoa hoidosta saa. Parasta olisikin ottaa valokylpy heti heräämisen jälkeen. Moni lukeekin aamun lehden kirkasvalolampun ääressä. Ei pidä luovuttaa, vaikka hoito ei vaikuttaisi heti tehoavan, koska vaikutus ilmenee vasta noin viikon jälkeen päivittäisen hoidon aloittamisesta. Mikäli valohoito tuntuu toimivan, ja hoidon lopettaa, palaavat oireet usein noin 1-2 viikon jälkeen. Tämän takia hoitoa kannattakin jatkaa joko viikon jaksoissa tai keskeytyksettä noin 5 päivänä viikossa kevääseen saakka.

Vitamiinit

Valon määrän vähentyessä ei myöskään D-vitamiinia saada riittävästi. Sekin voi vaikuttaa mielialaan sitä alentaen. Toiset ihmiset myös tuntevat olevansa vahvasti kesäihmisiä. Silloin syksyn pimeys ja sateisuus masentaa. Monella erilaiset velvollisuudet painottuvat syksyyn. Myös allergialääkitys voi väsyttää, koska monet siitepölyt leijuvat ilmassa vielä syksylläkin. D-vitamiinia kannattaa ottaa tabletteina pimeään vuodenaikaan. Myös rauta- ja monivitamiinivalmisteita kannattaa harkita. Ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota, ja lisätä kasvisten syömistä.

Unirytmi

Vuorokausirytmiin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Mikäli joutuu heräämään aina samaan aikaan, kannattaa laskea itselleen nukkumaanmenoaika, jotta saa riittävästi nukuttua. Nukkumaan kannattaa mennä ajoissa. Nukkumaanmenoon kannattaa alkaa valmistautumaan jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Riittävät yöunet auttavat jaksamaan päivän kiireet. Kirkasvalohoito voi auttaa oikean vuorokausirytmin löytymiseen. Iltapäivällä kannattaa käydä kävelylenkillä, vaikka sataisi vettä. Raitis ilma ja lenkkeily piristää myös mieltä. Liikuntaa ei kannata ajoittaa liian myöhään, sillä se voi vaikeuttaa nukahtamista. Päiväunia kannattaa vältellä, vaikka iltapäivällä nukuttaisikin. Monesti päiväunet sekottaa unirytmin lopullisesti, koska päivällä nukkumalla ei sitten illalla saakaan unta.

Hemmottele itseäsi

Syksyllä kannattaa panostaa itseensä. Syödä hyvää ja terveellistä ruokaa, käydä katsomassa elokuvia, käydä taidenäyttelyissä tai mikä ikinä tuottaakaan eniten iloa. Moni haluaa syksyllä lukea kirjoja, vaikka muina vuodenaikoina lukeminen ei niin kiinnostaisikaan. Kodin viihtyisyyteen tulee monesti panostettua juuri syksyllä, koska usein syksyisin vietetään kotona eniten aikaa. Suklaata ja makeaa kannattaa sen sijaan vältellä, koska monesti sokeri vain pahentaa masennusoireita. Mikäli aikataulut ja kukkaro sallii, voi olla antoisaa lennähtää etelän aurinkoon nauttimaan valoisammista päivistä ja uima-altaan loiskahduksista.