Positiivinen ajattelu

Oli kyse sitten mistä mielenterveyden häiriöstä tahansa, pitkään sairastanut on jossain vaiheessa varmasti kuullut positiivisen ajattelun voimasta. Positiivista ajattelua toki suositellaan kaikille vaikka mieli olisikin kunnossa, mutta ensiarvoisen tärkeää se voi olla mielen sairastuttua.

Monen mielenterveyden häiriön kohdalla sairastunut kokee ahdistusta, pelkoa ja toivottomuutta. Elämänhalu saattaa olla merkittävästi laskenut, oma elämä nähdään vain sarjana epäonnistumisia. Tiedetään, että negatiivinen ajattelu ruokkii negatiivisuutta. Mielen ollessa musta, näemme maailmankin mustana. Esimerkiksi taloudellinen tilanne voi ruokkia negatiivisuutta, vaikka esimerkiksi lainan ottaminen voi myös mahdollistaa elämässä monia asioita. Pikavippien velkataakka saattaa kuitenkin kääntää ajattelun negatiiviseksi, vaikka elämässä olisi monia muitakin asioita, jotka ovat hyvin.

Työkaluna positiivisuus

On siis täysin relevanttia suositella tutustumaan positiivisen ajattelun ideologiaan. Onhan siinä pakko olla jotakin perää. Posiitivisen ajattelun ideana on, että positiivisuus ruokkii positiivisuutta. Etsiessämme ja löytäessämme positiivisia asioita, alamme pikkuhiljaa näkemään niitä enemmän ja niiden löytäminen tulee helpommaksi.

Positiivisen ajattelun toimivuus liittyy aivoihin ja mieleemme. Pystymme jonkin verran huijaamaan mieltämme. Ajatellaan vaikka syvästi masentunutta ihmistä. Hänen maailmansa on täysin mustavalkoinen, eikä hän näe mitään syytä miksi jatkaisi elämäänsä. Tämä ihminen ryhtyy positiivisen ajattelun harjoituksiin hoitotahon kehotuksesta. Ensin tavoitteena on löytää jokaisesta päivästä yksi positiivinen asia ja kirjata se ylös. Ensimmäisenä päivänä positiivisen asian löytäminen tuntuu mahdottomalta. Hän saa kuitenkin kirjoitettua paperille yhden positiivisen asian ”En tappanut itseäni tänään”. Seuraavana päivänä hän löytää jo kaksi asiaa, ”Heräsin tänään, enkä vieläkään tappanut itseäni.” Toistaessaan tätä samaa kaavaa, hän alkaa löytämään yhä enemmän mainitsemisen arvoisia asioita. Hän huomaa pienen pieniä saavutuksia, muutoksia. Pienistä asioista voi syntyä lopulta jotain suurta.

Tarkoitus ei tietenkään ole, että ajattelemalla positiivisesti tämä vakavasti masentunut ihminen on huomenna terve. Tarkoituksena on herätellä ihmistä näkemään niitä pieniä asioita joista voi kokea iloa tai edes neutraalia oloa. Etsimällä näitä, voi huomata että on olemassa mikroskooppisen pieniä asioita joista voi ajatella positiivisesti vaikka mieli olisikin synkkä.

Positiivinen ajattelu voi luoda uhan rinnalle mahdollisuuden. Jos ennen näki pelkkiä uhkia ja pelkoja, positiivisen ajattelun myötä voimme saada näiden rinnalle mahdollisuuden. Asiat voivat tietenkin edelleen mennä syteen tai saveen, mutta nyt meillä on mielessämme jokin muukin vaihtoehto.

Harhakäsityksiä

Positiivinen ajattelu saattaa käsitteenä aiheuttaa väärinkäsityksiä. Kyse ei ole siitä, että kävellään kadulla nauraen niin että kitarisat vilkkuvat. Eikä siitä, että heitetään vitsiä aamusta iltaan. Kyse on enemmänkin mahdollisuudesta nähdä kaiken pahan keskellä jotain hyvää. Positiivinen ajattelu on mahdollisuus. Voimme saada siitä voimaa ja lohtua. Huono päivä ei muutu hyväksi ajattelemalla positiivisesti, mutta sen avulla voimme selvitä huomiseen.